Home

Informació que ha fet aquest matí l’agència ACN sobre la MAT.

Salutacions.

Ricard.

23.08.2013 – 11.38 h

Els opositors a la línia es senten recolzats per la Generalitat
després de la carta del conseller Puig qüestionant el projecte

Com ha explicat l’alcalde de la Secuita (Tarragonès), Eudald Roca, el
Ministeri de Medi Ambient ja ha respost a la seva petició d’arxivament
de l’expedient mediambiental de la línia de molt alta tensió (MAT)
argumentant que, de moment, caldrà esperar perquè Red Eléctrica
Española (REE) ha demanat una pròrroga en la tramitació de
l’expedient. El Ministeri ha facilitat als ajuntaments poder reclamar
informació sobre la tramitació d’aquesta pròrroga, com ja han fet des
de la Secuita. Segons ha apuntat Roca, no se’ls ha informat si ha estat
concedida, ni tampoc en quins terminis i condicions s’ha presentat, pel
fet que han demanat una còpia de tot l’expedient i informació sobre el
procediment.
L’alcalde de la Secuita espera que el Ministeri de Medi Ambient
resolgui
aquestes peticions a principis del mes de setembre. Roca tampoc
descarta
que la resta de municipis que van reclamar l’arxivament de l’expedient,
sol·licitin la mateixa informació.

El passat 31 de juliol, El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig,
va tramitar una carta al Ministre d’Indústria, Energia i Turisme
qüestionant la necessitat de construir la línia elèctrica de 400KV
Escatron-Aubals-La Secuita, tenint en compte que la reforma del sector
energètic que planteja el govern espanyol obligaria a replantejar-la.
En la carta també es reclama a REE que justifiqui la necessitat
d’aquesta línia per evacuar l’energia elèctrica generada pels
projectes eòlics previstos al sud de Catalunya. La Generalitat és
l’administració encarregada de fer la tramitació administrativa de la
MAT i requereix noves justificacions per a seguir la tramitació o bé
paralitzar-la. Puig també reclama, en cas que la línia fos
necessària, màxim respecte pel territori que afecta.

La carta ha estat celebrada pels municipis afectats que l’entenen com
“un suport” del Govern a l’oposició al projecte. “Entenem que la
Generalitat qüestiona la necessitat de la línia. Un dels postres
arguments és que la MAT i els estudis de consum elèctric que s’han fet
corresponen a altres temps que no són els actuals”, ha apuntat
l’alcalde de la Secuita.

Redactor Informatius TGNA
977.21.92.11 ext 1189

firma

 

LO PRIORAT PINTA CONTRA LA MAT

Priorat, 8 d’agost de 2013

pintem contra la mat

Lo Priorat mostrarà una vegada més la seva oposició a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que projecta REE des d’Escatron fins a la Secuita, pintant murals als tres pobles afectats pel traçat de la línia. Es convoca tota la població els dies 13 d’agost a Falset, 21 d’agost a Pradell i 31 d’agost al Masroig, a les 7 de la tarda.

L’acte està promogut per la Plataforma del Priorat amb la col·laboració del col·lectiu d’artistes del Priorat contra la MAT, i compta amb la col·laboració dels Ajuntaments, entitats i comerços locals.

Tal com ja hem manifestat, i es recull en el full de recollida de signatures que des del mes de maig i fins passat l’estiu s’està fent al Priorat, la postura de la Plataforma és clara:

1.      Aquesta línia no és necessària en el territori ni per l’abastament de la població ni de la indústria.

2.      No cal augmentar la potència instal·lada d’energia en grans centres productors, ja ens sobra energia.

3.      Projectes emergents relacionats íntimament amb la qualitat del paisatge com cases rurals, productes agrícoles de qualitat, enoturisme…. es poden veure perjudicats pel projecte.

4.      Les línies de molt alta tensió (MAT) estan sovint relacionades amb problemes amb la salut de les persones.

5.      També comporten afectació als Parcs Naturals, espais PEIN, LIC, ZEPAS i altres espais i espècies d’alt interès natural de les nostres comarques.

6.      L’única utilitat per tanta afectació al territori és l’enriquiment de poques empreses.

Per tot això, defensem:

Una nova cultura de l’energia envers a la generació, distribució i consum d’energia local i descentralitzat, independent de les macrocorporacions, de generació propera als punts de consum amb la reducció en pèrdues en el transport que comporta (actualment les pèrdues són d’un 70%).

Pensem que cal afavorir l’autogeneració i eliminar les traves legals per l’autoconsum i la producció a petita escala, i per fi afavorir una nova cultura del consum responsable i eficient d’energia.

Des de la Plataforma anunciem també que seguirem fent actuacions, dins de la coordinadora Xarxa-Sud, per fomentar la informació, el debat i el posicionament de la gent de territori, en col·laboració amb totes les iniciatives socials i institucionals que vagin en la direcció de defensar el nostre patrimoni natural i paisatgístic i la nostra identitat territorial i optin per un model energètic al servei dels interessos reals de les comunitats.

Contacte: prioratindignat@gmail.com

La Generalitat pide al Estado que justifique la MAT

01-08-2013

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha enviado una carta al ministro José Manuel Soria, titular de las carteras de Industria y Energía. El motivo de la misiva es aclarar la tramitación de la línea de muy alta tensión (MAT) que nace en Escatron, pasa por Aubals y termina en La Secuita. Paralelamente, la Direcció General d’Energia ha pedido a Red Eléctrica de España SA que justifique esta línea, puesto que la reforma energética que plantea el ministro no se ajusta con el proyecto.

http://lector.kioskoymas.com/epaper/viewer.aspx

El timo de la factura eléctrica o cómo el Gobierno nos estafa

José Luis Benito Alonso


Julio 2013 – O Brizón
La reforma del sistema eléctrico emprendida por el gobierno se centra sobre todo en el denominado “déficit de tarifa”, es decir, la diferencia entre lo que pagamos los consumidores por la electricidad y el precio que le ha prometido el gobierno a las grandes compañías eléctricas vía decreto, que es mucho mayor. Ojo, no se trata de que estemos pagando a las compañías eléctricas menos de lo que les cuesta producir y distribuir (incluido el beneficio industrial), sino que les pagamos menos de lo que el gobierno les ha prometido.

¿Cómo se calcula la factura de la luz? A grandes rasgos, la mitad de la factura se establece mediante una subasta, teóricamente competitiva y abierta, entre empresas, y la otra mitad la establece el gobierno. Aunque el sistema es bastante complejo y opaco −lo implantó el gobierno de José María Aznar y lo han mantenido Zapatero y Rajoy−, la estafa se comete por tres vías: la subasta, la forma en que fija la tarifa el gobierno y la inclusión en la factura de conceptos que no deberían figurar allí.

En primer lugar, en la práctica, la subasta eléctrica es un “yo me lo guiso yo me lo como”, pues las mismas empresas generadoras de la luz tienen filiales comercializadoras, así que el pastel se reparte entre cinco grandes empresas. Además, el precio que se asigna al kilovatio es el de la fuente más cara que entre en la puja. Así, en vez de pagar en función del costo ponderado según el origen de la electricidad, se paga toda al precio de la más cara, generalmente el carbón o el fuel-oil.

De esta forma, la energía nuclear y la gran hidroeléctrica, que ya tienen sus plantas amortizadas y con costes de generación bajos, reciben unos precios muy inflados, lo que en jerga económica llaman “beneficios caídos del cielo” (rainfalls benefits), de ahí del interés de las grandes compañías por que se siga quemando carbón o petróleo, a pesar de ser fuentes de energía importadas, caras y altamente contaminantes. Así, un megavatio/hora nuclear por el que deberíamos pagar 18€ nos están cobrando entre 40 y 70€.

Es como si fuéramos a una bodega y compráramos 100 litros de vino para encubar, unas botellas de Somontano crianza, otras de Somontano reserva  y una botella de Vega Sicilia y nos facturaran todo el vino a precio de Vega Sicilia (precio prometido por el gobierno a las empresas), aunque nos cobraran todo a precio de Somontano reserva (precio político para no elevar más la factura), por lo que deberíamos la diferencia, ahí está el “déficit de tarifa”. Pues esto es lo que permite el gobierno hacer a las eléctricas.

Siempre se dice que el déficit de tarifa se debe a las subvenciones a las renovables, pero eso no es cierto, pues aunque las renovables reciben primas, lo hacen por kilovatio producido, al contrario que muchas centrales de gas que reciben primas sólo por estar disponibles, no por producción. Además, la entrada de las renovables reduce el precio de la electricidad de las subastas y disminuye los derechos de emisión de carbono que tenemos que comprar, por lo que sale a cuenta subvencionar las renovables, que además generan miles de nuevos puestos de trabajo.

Por otra parte, en la factura eléctrica se incluyen miles de millones de euros en subvenciones a fondo perdido en diferentes conceptos:

  • Como ya hemos dicho, entre todos hemos pagado más de 2.500 millones de euros, solo en los últimos cinco años, a centrales de gas natural, no por producir sino por estar disponibles, de guardia, es lo que se llama pagos por capacidad.
  • El los últimos años el gobierno ha subvencionado la puesta en marcha de centrales de cogeneración con carbón, fuel-gasoil, gas de refinería y gas natural, a lo que hemos dedicado, vía factura, más de 5.000 millones de euros en este último quinquenio.
  • Para retribuir la producción de electricidad en las islas, Ceuta y Melilla, hemos pagado vía recibos más de 7.000 millones de euros en los últimos cinco años, cosa que debería financiarse solidariamente vía presupuestos generales del estado, además para quemar fueloil y gas, en vez de primar a que se instalen energías renovables que hagan a estas zonas extrapeninsulares independientes energéticamente.
  • En concepto de “interrumpibilidad” hemos regalado más de 2.000 millones de euros  de subvenciones enmascaradas a multinacionales como Arcelor Mittal o Atlantic Copper.
  • Y hemos pagado más de 10.000 millones en concepto de costes de transición a la competencia, entre ellos los 3000 millones de más que le pagamos a la industria nuclear y que el gobierno no reclama su devolución.
  • Por último, durante muchos años los consumidores hemos estado pagando, vía recibo, los gastos de gestión de los residuos nucleares.

lineas-trabajadores¿Por qué no deberían cargarnos a los consumidores estos conceptos?

Red Eléctrica Española considera que para asegurar el suministro siempre tiene que haber, al menos, un 10% más de disponibilidad de generación eléctrica del pico de demanda previsto en cada momento. No debe confundirse capacidad instalada con disponibilidad, pues por ejemplo la eólica tiene una gran capacidad instalada, que cuando funciona a pleno rendimiento llega a cubrir el 50% de la demanda eléctrica española, pero no siempre está disponible. La disponibilidad la aseguran las centrales de gas que el gobierno ha primado durante los últimos años, por lo que se han construido gran cantidad de ellas. Ello ha permitido que desde 2008 el margen de cobertura supere con creces el 20% de reserva suplementaria (llegando hasta el 34%), a pesar de lo cual el gobierno ha decidido seguir subvencionando la construcción de más centrales de gas sólo para que estén paradas. Y las empresas encantadas, porque esas subvenciones suponen hasta el 50% del coste de construcción, ya que el gobierno les asegura las primas durante 10 años.

La interrumpibilidad se refiere a contratos que establece el estado con grandes consumidores de electricidad, en virtud del cual se les puede cortar el suministro eléctrico en cualquier momento, como en caso de exceso de demanda o problemas en la red. A cambio, las empresas reciben fuertes compensaciones por su disponibilidad, no por los cortes de suministro. Sin embargo, en los últimos seis años no ha hecho falta echar mano de ese mecanismo debido al exceso de potencia disponible que tiene nuestro país, por lo que sería un concepto prescindible. De hecho, desde 2006 España exporta electricidad a los países vecinos.

La energía nuclear supuestamente es muy barata, entre otras cosas porque las centrales se construyeron gracias a que los gobiernos las subvencionaron con miles de millones de nuestros bolsillos. Si de verdad fueran tan rentables como dicen ¿por qué desde que se acabó la moratoria nuclear en España, en 1997, ninguna empresa ha construido una central nuclear? Por otra parte, la gestión de los residuos nucleares la pagamos entre todos hasta hace algunos años, ahora contribuyen un poco las empresas. Además, la industria nuclear es la única que tiene un límite en sus pólizas de seguro, 700 millones de euros, cosa que no ocurre con otras industrias. Así, en caso de catástrofe, todo lo que supere esa cifra lo sufragaría el Estado (o sea, nosotros). Además, el gobierno (o sea nosotros) subvenciona el 90% de las primas que pagan las nucleares a las compañías de seguros. Además, el gobierno se va a hacer cargo de construir un almacén temporal de residuos nucleares que pagaremos entre todos, cuya vida será de cientos de años.

Por otro lado, el gobierno del PP se ha dedicado a torpedear sistemáticamente a las renovables, quitándole primas, un sector en el que éramos líderes y que estaba generando miles de puestos de trabajo y que nos ayudaría a salir de la crisis. Para remate, el borrador de decreto de autoconsumo de energía fotovoltaica, es una nueva traba para el desarrollo de las renovables pues introduce un peaje, llamado “de respaldo”, que hace más caro económicamente producir tu propia energía que comprarla en la red. El gobierno en vez de permitir ahorrar a sus ciudadanos produciendo su propia electricidad, nos obliga a seguir dependiendo de las grandes compañías. Mientras en el resto de los países más desarrollados de Europa se prima al pequeño productor y el autoconsumo, en España el gobierno del PP lo penaliza y lo criminaliza, pues quieren poner multas de hasta 30 millones de euros. Es inaudito.

Y para finalizar diremos que hace solo unos días, trescientos diputados neutralizaron en el Congreso una propuesta de Izquierda Plural que proponía realizar una auditoría energética para saber cuánto cuesta cada tipo de energía y dónde podemos ahorrar. El PP se opuso y el PSOE se abstuvo, por lo que la proposición no salió adelante.

Se preguntarán qué interés han tenido los últimos gobiernos en favorecer a las grandes empresas eléctricas. Sólo tienen que ver cuántos ministros, exministros y altos cargos de gobiernos anteriores hay en sus consejos de administración.

La producción de electricidad en el Pirineo

FOTO: Museo de Bielsa

A principios del siglo XX, el agotamiento de las minas de carbón vascas que surtían a la industria metalúrgica, junto con el corte del suministro del carbón inglés debido a la Primera Guerra Mundial, impulsan a un grupo de industriales vizcaínos a buscar fuentes de generación de energía, a partir del agua, copiando lo que hacía ya franceses y suizos en sus montañas. Así comienzan prospectando las cabeceras de los ríos aragoneses y se fijan en el río Cinca, el más caudaloso del Pirineo. Allí montan las primeras centrales hidroeléctricas y construyen la primera línea de alta tensión de España, entre Laspuña y Bilbao, para suministrar electricidad a la industria siderúrgica vizcaína.

Desde entonces ha llovido mucho. De la atomización en la generación hidroeléctrica, con pequeñas compañías, muchas veces familiares, hemos pasado a la concentración en manos de cinco grandes empresas.


Al principio, el precio de la electricidad dependía de la distancia desde el punto de generación al de uso, cuanto más lejos se llevaba la luz era más cara. Eso favoreció a localidades como Sabiñánigo y Monzón, donde se instalaron empresas que consumían grandes cantidades de electricidad.


Sin embargo, los beneficios iniciales que trajeron la construcción de esas infraestructuras (carreteras, escuelas, energía más barata, puestos de trabajo, etc.), que podían paliar en parte la destrucción de nuestro territorio, poco a poco han desaparecido, incluyendo la mayor parte de los puestos de trabajo asociados a las centrales.


En nuestros días las empresas hidroeléctricas hacen lo que quieren con los ríos, secándolos a su voluntad sin ser sancionados y el Pirineo se ha convertido en un territorio productor de electricidad, explotado por compañías foráneas, que no recibe nada a cambio.

fuente: http://www.pirineodigital.com/opinion_pirineo-electricidad.php

La Generalitat demana al Ministeri que justifiqui la línia Escatron-Aubals-La Secuita

31-07-2013

  • La Generalitat considera que la línia de 400KV s’ha de redefinir davant la reforma del sector elèctric que impulsa el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme
  • El Conseller Felip Puig ha tramès una carta al ministre demanant justificació de la línia i  la direcció general d’energia ho ha requerit a Red Elèctrica de España, S.A.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha demanat al Ministre d’Indústria, Energia i Turisme si és necessària la construcció de la línia elèctrica de 400KV Escatron-Aubals-La Secuita davant la reforma del sector energètic que planteja el Govern de Madrid.
 Així mateix, des de la Direcció General d’Energia s’ha demanat a Red Elèctrica de España, S.A. que justifiqui la necessitat d’aquesta línia ja que entén que, la reforma proposada pel Ministre Sòria obliga a replantejar-la.
La planificació elèctrica estatal actualment vigent així com el Pla de l’Energia a Catalunya 2012-2020 preveu l’esmentada línia amb la justificació, entre d’altres, de la necessitat d’evacuar l’energia elèctrica generada pels projectes eòlics previstos al sud de Catalunya.
La reforma del sector elèctric impulsada pel Ministeri varia substancialment el tractament de l’energia eòlica fins ara existent i fa dubtar de la necessitat d’aquesta línia.
La Generalitat de Catalunya és l’administració encarregada de fer  la tramitació administrativa de l’esmentada línia. Davant del nou escenari plantejat pel Govern central, la Generalitat requereix noves justificacions per a seguir la tramitació o bé paralitzar-la.

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=212228

Aturar BCNWorld i la MAT és possible i necessari

Jul
31

Aquest dilluns s’han presentat a Valls les plataformes opositores a aquests projectes que afecten el Camp.

Joan Pons, portaveu d’Aturem BCNWorld: “Albert Batet menteix quan parla de centenars de milers de llocs de treball” · Andreu Escolà, portaveu de No a la MAT: “interès general per a les grans empreses, no per a la població”
Les plataformes Aturem BCNWorld i No a la MAT s’han presentat a Valls aquest dilluns 29 en el marc del cicle de xerrades a la fresca que la CUP organitza cada dilluns a Mas Miquel. Cinquanta persones de diversos municipis han seguit les explicacions dels greus efectes sobre el territori, l’economia i les persones que aquests projectes tindrien, i han participat en el debat final.
Els ponents han puntualitzat que les acusacions de ser de “la cultura del No” són pura retòrica: en primer lloc perquè al darrera d’aquestes reivindicacions sempre hi ha un model alternatiu i en segon lloc perquè gràcies a “la cultura del No” ara no tenim ni transvassament de l’Ebre ni l’Alt Camp i la Conca plena d’incineradores i abocadors.
BCNWorld: màfia, ludopatia, destrucció de llocs de treball i del model de turisme sostenible
Joan Pons, portaveu d’Aturem BCNWorld, ha denunciat les modificacions legals que la Generalitat ha inclòs en una proposta de llei: rebaixa d’impostos al sector del joc del 10 al 21%, eliminació de la prohibició d’entrada als casinos de menors d’edat i ludòpates; eliminació de la prohibició que els casinos no siguin visibles des de la via pública o l’exterior de l’edifici; eliminació de la prohibició que els casinos ofereixin crèdit per a jugar; extensió del permís d’instal·lació de casinos i màquines escurabutxaques a tots els terrenys compresos en el Consorci Recreatiu Turístic (CRT), que inclou Port Aventura i els actuals camps de golf, entre altres zones. Pons ha recordat que actualment el 3% de la societat pateix ludopatia i què BCNWorld és contrari al desenvolupament d’un model turístic de qualitat i amb repercussió sobre el territori.
Pons també ha contestat les declaracions d’Albert Batet al Parlament segons les quals BCNWorld crearia “centenars de milers de llocs de treball”: segons Joan Pons, “amb Eurovegas també es van anunciar centenars de milers de llocs de treball i després el conseller Mas Colell va haver de rectificar-ho a uns pocs milers.” A més, Pons ha criticat aquests càlculs perquè no tenen en compte els llocs de treball que destrueixen i que alguns estudis van situar en el cas d’Eurovegas en els mateixos que havia de generar. Pons va recordar la vinculació dels inversors de BCNWorld amb la màfia del joc i d’Enrique Bañuelos, responsable del projecte, amb la bombolla immobiliària valenciana. 
La MAT té greus afectes sobre la salut de les persones
Andreu Escolà, portaveu de la plataforma Xarxa Sud, ha explicat que la MAT és part d’un projecte europeu d’interconnexió de xarxes que serveix només als interessos de les grans empreses generadores i distribuïdores d’energia, però no a la població: “del què es tracta és de moure l’energia amunt i avall, comprar i vendre en funció dels interessos de cada moment de les grans empreses”. Escolà ha explicat que aquestes empreses més guanyen com més construeixen, a través del finançament públic, i per tant busquen fer el màxim de kilòmetres possible. Escolà recorda que en el transport d’energia se’n perd un 15% i que l’interès general es troba en un sistema basat en la producció al costat dels punts de consum i en la petita producció autogestionada, model que estan impedint i s’estan carregant amb reformes legals. “Un projecte d’aquestes característiques no té sentit quan portem cinc anys de caiguda del consum energètic, només s’explica pel negoci de REE i el de grans empreses alemanyes que estan construint plantes solars a l’Àfrica”.
La MAT Escatron-La Secuita serà la vuitena que passarà per la província de Tarragona i transportarà 400mil volts. Diversos estudis han relacionat aquestes infraestructures amb elevats índex de càncers, leucèmies i diverses patologies neuronals. L’engany és que a l’estat espanyol els índex permesos de radiació és molt inferior al de la resta de països europeus.
Andreu Escolà ha alertat que la caducitat de l’estudi d’impacte ambiental de la MAT Escatron-La Secuita, anunciada la setmana passada, és una gran notícia però no significa aturar el projecte: “l’estudi està caducat des de l’agost del 2012, la MAT l’han parat ells mateixos perquè ara no tenen el finançament, però quan els vagi bé hi tornaran”. De fet, aquest és el segon estudi d’impacte ambiental d’aquest projecte i probablement ja tenen fet el tercer per aprovar-lo quan els vagi bé. Escolà demana que ningú se’n vagi cap a casa després d’aquestes declaracions i en aquest sentit ha explicat que ja s’està coordinant una xarxa de pobles i col·lectius contraris a la MAT. També ha demanat que els partits i institucions presentin i aprovin la moció facilitada des d’aquesta xarxa i que es troba al web de Xarxa Sud: “estem en contra de la MAT, no a favor de modificar-ne algun aspecte”.
Font: CUP Valls
Jul
31
PortalNou Valls el dimecres 31.07.2013El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha demanat al Ministre d’Indústria, Energia i Turisme si és necessària la construcció de la línia elèctrica de 400KV Escatron-Aubals-la Secuita, que travessa part de l’Alt Camp, davant la reforma del sector energètic que planteja el Govern de Madrid. La Direcció General d’Energia també ha demanat a Red Elèctrica de España SA que justifiqui la necessitat d’aquesta línia ja que entén que, la reforma proposada pel ministro Sòria, obliga a replantejar-la.Segons el govern de la Generalitat, la planificació elèctrica estatal actualment vigent així com el Pla de l’Energia a Catalunya 2012-2020 preveu la línia amb la justificació, entre d’altres, de la necessitat d’evacuar l’energia elèctrica generada pels projectes eòlics previstos al sud de Catalunya. Ara, diu l’executiu català que “la reforma del sector elèctric impulsada pel Ministerio varia substancialment el tractament de l’energia eòlica fins ara existent i fa dubtar de la necessitat d’aquesta línia”.La Generalitat de Catalunya és l’administració encarregada de fer  la tramitació administrativa de l’esmentada línia. Davant del nou escenari plantejat pel Govern central, la Generalitat assegura que requereix noves justificacions per a seguir la tramitació o bé paralitzar-la.

El PSC del Camp es posiciona contra la línia de MAT

Jul
30
PortalNou Valls 30.07.2013
El Consell de Federació del PSC del Camp de Tarragona ha acordat aquest dimarts, 30 de juliol, manifestar la seva oposició a la línia de molt alta tensió (MAT) entre Escatrón i la Secuita que travessa diversos municipis de l’Alt Camp. Segons els socialistes, aquesta línia comportaria una despesa de més de 100 milions d’euros que “s’han de destinar a lluitar contra l’atur i contra la pobresa”.
El Consell de Federació del PSC, que ha comptat amb la presència del primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, conclou que es comarques tarragonines ja estan recorregudes per set línies de molt alta tensió que generen amb escreix el consum energètic de la seva població. Per aquest motiu, “no hi ha raons objectives que justifiquin la instal·lació d’una nova línia de 400.000 volts quan ha baixat la demanda elèctrica i el govern del PP ha tallat qualsevol possibilitat de nous centres de generació d’electricitat renovable que justificava la instal·lació de noves xarxes”.

Trinxats per l’alta tensió

El Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es mobilitzen en contra d’una línia elèctrica que s’hi ha començat a projectar. Red Eléctrica defensa la necessitat d’una interconnexió amb l’Aragó, i el territori tem l’impacte paisatgístic

28/07/13 02:00 – tarragona – l. Moreso / a. palomares

Batea és el municipi de la Terra Alta més afectat per la línia, i tem l’impacte sobre el conreu de la vinya. Foto: ELISABETH MAGRE.
1 2 3 4 5
La línia travessarà la Terra Alta, però les indústries no s’hi poden implantar perquè no hi ha prou potència elèctrica
 El territori dubta que la iniciativa hagi de beneficiar el seu subministrament i denuncia l’excés de línies i centrals
 REE preveu una línia de 400.000 volts que travessarà la demarcació per l’interior. El projecte està en fase preliminar

El Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre comencen a organitzar-se per dir prou a la instal·lació de més infraestructures elèctriques al seu territori. El motiu, una nova línia de les anomenades de molt alta tensió (400.000 volts), tota una autopista elèctrica que ha de discórrer entre Escatrón (Aragó) i la Secuita (Tarragonès), travessant de punta a punta la demarcació per l’interior. Tot i algunes excepcions, com pot ser la Ribera d’Ebre, la resta de comarques afectades per la futura línia (Terra Alta, Priorat, Baix Camp, Alt Camp i Tarragonès) han començat a alçar ja la veu contra un projecte que creuen que no beneficiarà directament un territori que ja acull diverses infraestructures de producció i transport d’energia, i que, a més, temen especialment pel seu impacte paisatgístic. Les mocions en contra del projecte han començat ja a proliferar als plens, i algunes poblacions fins i tot han iniciat una lluita de caire jurídic i demanen l’arxiu de tot l’expedient per un problema de terminis.

El projecte es troba de moment en una fase preliminar, segons n’ha confirmat la impulsora, Red Eléctrica Española (REE). Així, s’ha aprovat l’informe ambiental i els territoris afectats han rebut l’avantprojecte, que es troba en informació pública des de fa gairebé un any. La perspectiva és que, fins d’aquí un any com a mínim, no es comenci la redacció definitiva del projecte i tota la seva tramitació, per la qual cosa les obres ni tan sols tenen un calendari fixat encara. La nova línia ha de substituir una altra existent actualment i que segueix pràcticament el mateix traçat que la nova, però amb la meitat de càrrega, 200.000 volts. Ha de servir també, segons els plans de REE, per eliminar una segona línia de mitjana tensió de la zona, que s’integraria a la nova, tot i els recels del territori sobre la realitat d’aquesta previsió.

“Les principals prioritats són tres: reforçar la interconnexió entre Aragó i Catalunya, remodelar i potenciar la línia actual entre Escatrón i Tarragona, i facilitar l’evacuació dels futurs parcs eòlics a la zona dels Aubals, a la Ribera d’Ebre”, detalla el delegat de REE a Catalunya, Lluís Pinós. El mateix Pinós reconeix que la millora del subministrament de la demarcació tarragonina estaria en quart lloc en l’ordre de prioritats.

Precisament, a aquesta falta de justificació pel que fa a les necessitats directes del territori, juntament amb el descens del consum elèctric els darrers anys i la tendència també a la baixa prevista per al futur, són els arguments a què s’acullen els opositors a la línia, tant des del món polític de la majoria de comarques afectades com des de l’àmbit social. Molts subratllen especialment la forta càrrega d’infraestructures elèctriques que suporta la demarcació: presència de múltiples línies d’alta tensió (set tan sols a les comarques del Camp de Tarragona), tres centrals nuclears, diversos parcs eòlics en funcionament i en projecte i, a més, el gegant del polígon petroquímic. “Aquesta terra ja no pot aguantar més coses, sigui quina sigui la necessitat d’aquesta línia”, explica Joaquim Calatayud, president del Consell Comarcal del Baix Camp. Argument que des de REE relativitzen: “És normal que un territori dedicat a la producció d’energia hagi de tenir les línies per al seu transport”, diu Pinós.

plataformes en marxa

La Xarxa Sud, una agrupació d’entitats majoritàriament ecologistes però de signe molt divers (i algunes també polítiques), s’està convertint en una de les cares més visibles de la lluita social contra aquesta línia elèctrica, agrupant i impulsant plataformes opositores arreu del territori afectat. Amb el president del Gepec, Andreu Escolà, al capdavant, estan organitzant diverses reunions informatives i cercant noves complicitats en la lluita contra el projecte. “Som un territori que produïm el 70% de l’energia que es consumeix a Catalunya, però tan sols en consumim el 13%. Aquesta línia serà una piconadora”, detalla Escolà, qui, com molts opositors, veu el projecte com una estratègia per beneficiar el futur mercat únic europeu de l’energia i connectar el nord d’Àfrica amb el nord d’Europa.

Un dels objectius és aconseguir la implicació en el terreny polític dels diferents municipis i consells comarcals afectats pel traçat, una forma de pressionar també el govern català perquè intenti forçar REE a replantejar la línia. Tot i que des del Departament d’Empresa i Ocupació es manté que el projecte s’està estudiant tècnicament, així com la possibilitat de plantejar alternatives (REE, però, sí que ha rebut una alternativa de traçat per part de Medi Ambient, que s’està estudiant), des del territori es manté certa confusió sobre el paper del govern, dividits entre els recels cap a un possible suport al projecte, fins a d’altres que confien tenir-lo al seu costat en l’oposició. Tots, però, coincideixen a criticar la poca informació que han rebut, sovint a destemps i fora ja del termini d’al·legacions, tot i que REE es mostra disposada a atendre els seus suggeriments també ara.

L’entrada al territori català de la futura línia es produeix per la Terra Alta, on els alcaldes han demanat per escrit una modificació a REE. La zona, que viu principalment de l’agricultura, no entén que es faci una altra línia elèctrica (la que podria ser la tercera de la comarca), trinxant encara més el territori. “No li veiem cap sentit al traçat, tindrà un impacte brutal, amb torres de 50 metres d’alçada”, ha explicat l’alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz. El consell d’alcaldes ha aprovat també un manifest reclamant a Endesa que millori el subministrament elèctric, tant domèstic com industrial, ja que, paradoxalment, les mancances actuals fan que s’esvaeixin les possibles inversions de petites i mitjanes indústries. Batea és el municipi de la Terra Alta més afectat. “La riquesa de la Terra Alta depèn de la vinya, de la natura i el paisatge, i un projecte d’aquestes característiques tindrà un gran impacte” ha alertat el seu alcalde, Joaquim Paladella, que recorda que les Terres de l’Ebre estan declarades reserva de la biosfera per la Unesco. A més, el batlle de Batea apunta que no hi haurà cap estació de transferència de l’energia fins a Garcia. “No rebrem cap contraprestació, i tot i que la línia travessarà la comarca no poden implantar-se empreses a la Terra Alta perquè no tenim prou potència elèctrica”, ha dit.

L’impacte paisatgístic és també el que més capfica a la comarca del Priorat, on recentment es va aprovar el Catàleg del Paisatge i es treballa també pel reconeixement per part de la Unesco. El consell d’alcaldes va acordar la setmana passada elaborar un manifest unitari en contra del projecte, i el seu president, César López, així com l’alcalde de Falset, Jordi Puxeu, ja adverteixen de la incompatibilitat entre la línia i el potencial ecològic i també econòmic de la comarca. Precisament, a la comarca del Priorat és on s’ha creat una de les plataformes opositores més actives, que fins i tot plantegen una acció conjunta amb diversos artistes de la zona. “No respecten una comarca forjada gràcies al treball de moltes generacions des del segle XI”, detalla la portaveu, Núria Sedó. Algunes veus han demanat que, en cas que la línia hagi de passar pel Priorat, es faci soterrada, tal i com ha passat en gran part de la línia de molt alta tensió a Girona.

Al Baix Camp, també els alcaldes treballen en una moció conjunta en contra del projecte, i alcaldes com el de la Selva del Camp, Josep M. Puig, lamenten que el traçat discorri just pel mig d’uns terrenys agrícoles, fet que està provocant la mobilització dels pagesos. A Almoster, per exemple, tot i ser un terme petit de cinc km2, es podrien trobar a l’extrem d’estar travessats per fins a tres línies d’alta tensió.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/665296-trinxats-per-lalta-tensio.html

Riudecols demana que s’arxivi el projecte de la línia de molt alta tensió

Jul
25
La moció municipal, un calc de l’aprovada a fa uns dies la Secuita, exposa que l’informe mediambiental està caducat.
La moció s’ha aprovat a l’Ajuntament de Riudecols. Foto: Alba Mariné
El Ple de l’Ajuntament de Riudecols ha aprovat una moció, a proposta del grup municipal d’ERC, que demana formalment al Ministeri de Foment l’arxivament de la línia de molt alta tensió (MAT) que la companyia Red Eléctrica Española vol construir entre el municipi aragonès d’Escatrón i la Secuita (Tarragonès). El traçat afecta el terme municipal de Riudecols i altres 100 municipis de les comarques de la Ribera d’Ebre, Priorat, Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès.
La moció aprovada per unanimitat (CiU, ERC i PSC) és calcada a la que l’Ajuntament de la Secuita, amb l’alcaldia d’Eudald Roca, va aprovar dilluns. L’acord del Ple de Riudecols exposa que l’expedient  RAT 12994. Línia 440 kV doble circuit Escatron-els Aubals-la Selva entroncament E1 la Secuita va superar els divuit mesos de marge que la llei donava per ser aprovat i va caducar. I la llei obliga l’Administració a arxivar l’expedient administratiu d’on radica tota la MAT, de la qual existeixen expedients menors al voltant de subestacions i bifurcacions de la línia.
El ple de l’Ajuntament de Riudecols és el segon ajuntament de la demarcació, després de la Secuita, que aprova «sol·licitar al Ministeri d’Indústria, a la Dirección General de Calidad, Evaluación Ambiental y Medio Natural del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural Marino i al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya la declaració de caducitat de l’expedient i el seu posterior arxiu».
Tal com va explicar ERC dimarts passat, l’informe mediambiental va caducar el mes d’agost de 2012 i segons l’article 10.2 del Reial Decret Llei 1/2008, sobre la Llei d’Avaluació d’Impacte Ambiental de projectes, l’administració competent està obligada per llei a arxivar l’expedient administratiu.
Efecte dominó
Des d’ERC s’espera que, tal com ha fet Riudecols, els diferents ajuntaments de la demarcació afectats pel projecte de la línia MAT aprovin la petició d’arxivament, en un efecte dominó. El Ministeri ha de respondre en 30 dies; en cas de no fer-ho, el silenci administratiu significa un silenci positiu, l’acceptació de la petició.

El estudio ambiental de la línea de muy alta tensión ‘ha caducado’

Alcaldes socialistas y de Esquerra Republicana de los municipios del Camp de Tarragona y grupos ecologistas reclaman la paralización del proyecto de línea de muy alta tensión proyectada por Red Eléctrica Espñaola y que atravesaría buena parte de la demarcación

Publicado: 08:37 – 24/07/2013

Alcaldes socialistas y de Esquerra Republicana de los municipios del Camp de Tarragona y grupos ecologistas como la Plataforma XarxaSud, entre otras personalidades, reclamaron ayer, en una rueda de prensa celebrada en el Casal Rovira i Virgili d’ERC de Tarragona, la paralización del proyecto de línea de muy alta tensión proyectada por Red Eléctrica Espñaola y que atravesaría buena parte de la demarcación, uniendo el municipio aragonés de Escatrón y La Secuita.

Eudald Roca, alcalde de La Secuita, explicó la estrategia a seguir para detener el proyecto y pidió al resto de alcaldes presentes que siguieran los pasos de su municipio, independientemente del color político : «La Secuita ha pedido al Ministerio de Medio Ambiente que se archive el expediente por la caducidad del estudio de impacto ambiental, ya que éste venció en agosto del año pasado», afirma el alcalde.

Alcaldes i ecologistes del Camp reclamen tancar el projecte de la MAT

Jul
23

La Secuita i la Selva del Camp ja han mostrat la seva oposició

per ACN / JM. Salvat
23/07/2013

L’expedient mediambiental de la línia de molt alta tensió (MAT) projectada per Red Eléctrica Española entre l’Aragó i la Secuita va caducar l’agost de l’any passat. Així ho han desvetllat aquest dimarts alcaldes de municipis tarragonins afectats pel traçat del projecte i entitats ecologistes, els quals reclamen al govern espanyol que reconegui la invalidesa i l’arxivament de l’expedient, amb l’objectiu que la línia de 400 kV no tiri endavant. L’Ajuntament de la Secuita va aprovar aquest dilluns aquestes demandes en una moció i insta ara la resta de municipis a sumar-s’hi. El seu alcalde, Eudald Roca (ERC), ha advertit que si el govern de l’Estat no arxiva el document portaran el cas a l’Audiència Nacional.

Un tràmit administratiu podria enterrar la polèmica línia de molt alta tensió projectada entre Escatrón (Aragó) i la Secuita. Una infraestructura que, abans de construir-se, ha despertat el rebuig frontal dels municipis de les cinc comarques del Camp i l’Ebre -Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès- per on està previst que transcorri.

Sense anar més lluny, l’Ajuntament de la Secuita, assessorat per un gabinet jurídic, ha corroborat que l’expedient mediambiental del projecte va vèncer l’agost de l’any passat i que el Ministeri de Medi Ambient l’hauria d’haver arxivat, segons el Reial Decret Llei 1/2008, sobre la Llei d’Avaluació d’Impacte Ambiental de projectes. Segons aquest decret, l’expedient requeria de l’aprovació d’impacte ambiental del projecte, informació pública i consultes en un termini màxim de divuit mesos, la qual cosa no es va arribar a produir.

Aquest dilluns, el plenari del consistori ha aprovat per una unanimitat una moció en què s’insta el Ministeri de Medi Ambient a arxivar l’expedient i, amb ell, el projecte. L’alcalde de la Secuita, Eudald Roca, ha demanat aquest dimarts en una roda de premsa que la resta de municipis donin suport a aquesta iniciativa. De moment, tot apunta que la mesura assolirà un ampli suport. Els municipis insisteixen que el projecte “tritura el territori, el paisatge i una forma de vida”, segons ha lamentat Roca.

El Ministeri de Medi Ambient disposarà d’un mes per pronunciar-se, segons ha explicat Roca. Els municipis afectats estan plenament convençuts que l’expedient s’arxivarà i el projecte quedarà esborrat del mapa. En cas contrari, es mostren disposats a portar el cas al jutjat contenciós i, fins i tot, a l’Audiència Nacional. L’alcalde de la Secuita ha recordat que, si en el futur es vol recuperar, l’autopista elèctrica “s’haurà de fer de zero, tornant a pactar amb el territori i els ajuntaments i buscant la menor afectació possible”. Malgrat tot, insisteixen que el projecte correspon a “temps passats” i que, a dia d’avui, és del tot innecessari per la davallada del consum elèctric i per l’elevada inversió que requeriria.

La Selva, en contra de la MAT

En la sessió plenària del passat 8 de juliol, la Selva del Camp també es va posicionar de manera unànime en contra del projecte. En declaracions a Reusdigital, el seu alcalde, Josep Maria Puig, ha recordat com “els sis municipis del Baix Camp per on està projectada la línia ja ens hem posicionat en contra”. Segons ha declarat Puig, el moviment contra la MAT “està creixent” i confia que doni els seus fruits.

En el cas de la Selva, la MAT afectaria conreus practicables i és per això que l’alcalde ha defensat el posicionament contrari del poble. En l’actualitat, la Selva ja compta amb una subestació elèctrica. Per ella hi passa un cabal de 220kV i, de convertir-se en realitat la MAT, la subestació passaria a gestionar 620kV.

En l’acte d’aquest dimarts, celebrat a la seu d’ERC a Tarragona, hi han participat Andreu Escolà, portaveu de la plataforma XarxaSud; Jordi Puxeu, alcalde de Falset (PSC); Juan Carlos Garcia, alcalde de Capçanes (PSC); César Lòpez (FIC), expresident del Consell Comarcal del Priorat i futur vicepresident segon de la institució; Josep Andreu, alcalde de Montblanc i diputat al Parlament; Eudald Roca, alcalde de la Secuita (ERC); Josep Maria Piqué, alcalde de Marçà (ERC), i Jordi Sabaté, alcalde de la Vilella Baixa (ERC.

També ho han fet Joan Francesc Piqué (ERC), president en funcions del Consell Comarcal del Priorat; Josep Maria Sabaté (ERC), primer tinent d’alcalde de Constantí; Jordi Vinyals (ERC), primer tinent d’alcalde de la Selva del Camp; Jordi Cartanyà (ERC), regidor portaveu a l’Ajuntament de Valls; Ángel Xifré (ERC), alcalde d’Almoster; Tomàs Bigorra (ERC), alcalde de Vilaplana i diputat a la Diputació, i Rossendo Martorell (ERC), regidor portaveu a l’Ajuntament d’Alforja.

El Baix Camp, contra la MAT

Jul
23
Els alcaldes dels 28 municipis del Baix Camp es posicionen en contra de la línia de Molt Alta Tensió projectada entre Escatrón i La Secuita, i que afectaria directament 6 municipis de la nostra comarca. Tot i l’acord però, el text no passarà pel plenari del consell comarcal fins després de les vacances d’estiu, al mes de setembre. 
Duesaigües, Riudecols, Alforja, l’Aleixar, Almoster i la Selva del Camp són els 6 municipis del Baix Camp pels quals passaria el traçat de la línia de Molt Alta Tensió que Red Eléctrica Española ha projectat entre Escatrón i La Secuita. Alguns dels alcaldes afectats ja han començat a portar als plens dels seus respectius consistoris mocions en contra de la MAT, i en l’últim consell d’alcaldes del Baix Camp, celebrat el passat dia 10 de juliol, també es va acordar per unanimitat redactar una declaració institucional en oposició a la línia.
El text, que s’acordarà al llarg d’aquesta setmana, passarà pel ple del Consell Comarcal després de les vacances d’estiu, al mes de setembre. Al Priorat, en canvi, s’espera que arribin al text definitiu abans de l’agost i l’aprovin en un consell d’alcaldes urgent. 
El moviment contra la MAT però, no és només polític, sinó que està encapçalat per Xarxa Sud, una plataforma liderada per Gepec que aplega una vintena d’entitats i grups ecologistes de la demarcació.

Alcaldes i ecologistes reclamen l’arxivament de l’expedient mediambiental de la MAT

Jul
23
Alcaldes i ecologistes reclamen l’arxivament de l’expedient mediambiental de la MAT entre l’Aragó i el Tarragonès
3.24.Cat / ANN 23/07/2013Tarragona (ACN).- L’expedient mediambiental de la línia de molt alta tensió (MAT) projectada per Red Eléctrica Española entre l’Aragó i la Secuita va caducar l’agost de l’any passat. Així ho han desvetllat aquest dimarts alcaldes de municipis tarragonins afectats pel traçat del projecte i entitats ecologistes, els quals reclamen al govern espanyol que reconegui la invalidesa i l’arxivament de l’expedient, amb l’objectiu que la línia de 400 kV no tiri endavant. L’Ajuntament de la Secuita va aprovar ahir aquestes demandes en una moció i insta ara la resta de municipis a sumar-s’hi. El seu alcalde, Eudald Roca (ERC), ha advertit que si el govern de l’Estat no arxiva el document portaran el cas a l’Audiència Nacional.

El PSC pregunta al Parlament per la línia de molt alta tensió

Jul
22
PortalNou
Valls el dilluns 22 de juliol de 2013 
El grup socialista al Parlament ha presentat al Govern una bateria de preguntes en relació a la línia elèctrica de molta alta tensió (MAT) que s’ha de construir entre el municipi aragonès d’Escatrón i la Secuita i que travessa bona part de la comarca de l’Alt Camp. Segons ha explicat el diputat socialista Xavier Sabaté, “volem saber per què el conseller considera necessària aquesta nova línia d’alta tensió i conèixer quines accions s’han dut a terme per informar als Ajuntaments i veïns de les zones afectades sobre l’impacte que tindria la construcció”. 
El PSC demana quantes línies de molt alta tensió hi haurà a la demarcació de Tarragona si s’acaba construint aquesta, en quin estat es troben els tràmits administratius per a dur-ho a terme i quins espais naturals quedarien afectats pel pas de la línia. També pregunta al conseller sobre si no creu que els càlculs que s’han fet sobre la demanda d’energia elèctrica, així com sobre l’oferta i el seu transport, no s’haurien de tornar a fer donades les noves mesures de regulació aprovades darrerament pel Govern de l’Estat. 

Xavier Sabaté ha recordat que aquesta nova línia ja ha rebut el rebuig de diversos municipis que s’oposen a la seva construcció. “Les comarques tarragonines ja estan travessades per diverses línies d’alta tensió que suposen el 70 per cent de l’energia que es consum al conjunt de Catalunya, mentre que el consum de la població tarragonina tan sols és del 13 per cent de l’energia produïda”, ha conclòs el diputat socialista.

La CUP quiere que Reus se oponga a la MAT

04-07-2013

El grupo municipal de la CUP presentará en el pleno de mañana una moción referente a la línea de muy alta tensión (MAT). Y es que el partido en la oposición quiere que el Ayuntamiento de Reus se una al rechazo del proyecto que ya han mostrado distintos municipios y que se comprometa a «un desarrollo territorial que revierta en l os habitantes, que respete el medio ambiente y los bienes culturales y naturales, los paisajes y las actividades agrarias».

http://lector.kioskoymas.com/epaper/viewer.aspx

Alcaldes del Priorat batallan contra una línea de muy alta tensión

Municipios afectados por el trazado alertan de una “agresión” al paisaje

Tarragona 27 JUN 2013 – 17:35 CET

lineas-trabajadores

Diversos alcaldes de la comarca del Priorat han acordado batallar unidos contra la línea de muy alta tensión (MAT) proyectada entre Aragón y Cataluña (Escatrón-Els Aubals-La Selva-La Secuita) que cruzará 33 términos municipales, la mayoría en Tarragona. Los ediles han acordado la redacción de un manifiesto conjunto porque creen que el tendido tendrá un impacto negativo sobre el paisaje de la zona, que según ellos se ha convertido en el principal motor económico y turístico del Priorat. En una reunión celebrada la noche del miércoles los alcaldes de Gratallops, Bellmunt del Priorat, Falset, Pradell de la Teixeta, La Vilella Baixa y El Masroig, todos poblaciones del Priorat, fijaron posiciones conjuntas y mostraron su rechazo al proyecto. Los representantes municipales acordaron redactar en los próximos días un manifiesto para dar a conocer su postura a la población y a las administraciones, entre ellas la Generalitat. “Afectaría a muchas comarcas de Tarragona, la línea es una agresión, no nos aporta nada, pedimos la retirada del proyecto porque ni siquiera cualquier medida paliativa mejoraría la situación”, explica el alcalde de Falset, Jordi Puxeu (PSC).

Red Eléctrica Española (REE) prevé una inversión de 84,7 millones de euros en el tendido de 400 kilovoltios que recorría 101 kilómetros de la geografía catalana. Según el alcalde de Pradell de la Teixeta, Miquel Cabré (CiU), la línea de muy alta tensión sería “incompatible” con la intención de conseguir que la Unesco declare el Priorat como Patrimonio Mundial por su paisaje agrario de montaña mediterranea. Cabré también espera impulsar en las próximas semanas acciones conjuntas junto al consejo comarcal del Priorat para frenar la construcción del tendido.

La compañía prevé tener listo en 2015 la red, que forma parte del Plan de la Energía de Cataluña vigente y está previsto desde 2009

El 21 de julio de 2012 el Boletín Oficial del Estado (BOE) publicó un anuncio para someter a información pública la petición de autorización administrativa y evaluación de impacto ambiental de la MAT. La compañía prevé tener listo en 2015 la red, que forma parte del Plan de la Energía de Cataluña vigente y está previsto desde 2009.

Hace unas semanas una cuarentena de entidades de Tarragona ya se unieron en una plataforma contraria al proyecto, denunciando su negativa a aceptar una octava línea de alta tensión cruzando la geografía de la provincia. Aunque REE justifica la línea de alta tensión para poder dar salida a los generadores de energia eólica de la zona, la plataforma “No a la MAT” considera que detrás del trazado se esconde la intención de crear una “autopista energética” que acabe conectando la alta tensión de España y Francia con el norte de África.

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/06/27/catalunya/1372347301_435184.html

Alcaldes del Priorat acorden la redacció d’un manifest contra la MAT perquè consideren que “trinxaria” la comarca

27/06/2013 – 11.30h.

Falset (ACN).- Diversos alcaldes de la comarca del Priorat han acordat aquest dimecres a Falset la redacció d’un manifest contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT) projectada entre l’Aragó i la Secuita (Tarragonès), travessant cinc comarques del Camp i l’Ebre. Consideren que la nova línia elèctrica aèria de 400 kV suposaria un greu impacte sobre el paisatge de la zona, el qual ha esdevingut el principal motor turístic i econòmic, segons ha lamentat l’alcalde de Falset, Jordi Puxeu. Els batlles preveuen enllestir el document durant la setmana vinent i aprovar-lo en un Consell d’Alcaldes abans de l’agost. “Amb la carta sota el braç anirem a picar totes les portes per frenar aquesta instal·lació”, ha subratllat Puxeu.

http://www.324.cat/noticia/2142775/priorat/Alcaldes-del-Priorat-acorden-la-redaccio-dun-manifest-contra-la-MAT-perque-consideren-que-trinxaria-la-comarca

El Priorat acorda redactar un manifest contra la MAT

Els municipis defensen que el paisatge és el seu principal motor turístic i econòmic i s’oposen a la línia elèctrica prevista entre l’Aragó i la Secuita

Redacció | Actualitzat el 27/06/2013 a les 14:00h
Arxivat a: Societat
Torres de la línia elèctrica al poble de l’Aleixar, al Baix Camp, on a poca distància ha de passar la nova línia elèctrica de 400kv. Foto: delCamp.cat
Diversos alcaldes de la comarca del Priorat han acordat aquest dimecres a Falset la redacció d’un manifest contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT) projectada entre l’Aragó i la Secuita, travessant cinc comarques del Camp i l’Ebre. Consideren que la nova línia elèctrica aèria de 400 kV suposaria un greu impacte sobre el paisatge de la zona, el qual ha esdevingut el principal motor turístic i econòmic, segons ha lamentat l’alcalde de Falset, Jordi Puxeu. Els batlles preveuen enllestir el document durant la setmana vinent i aprovar-lo en un Consell d’Alcaldes abans de l’agost. «Amb la carta sota el braç anirem a picar totes les portes per frenar aquesta instal·lació», ha subratllat Puxeu.
A la reunió s’hi han aplegat els alcaldes de la Vilella Baixa, Gratallops, els Guiamets, Bellmunt del Priorat, el Masroig, Pradell de la Teixeta i Falset. Aquests tres últims municipis encapçalen l’oposició al projecte, ja que serien els termes que se’n veurien més afectats. «Creim que afecta l’interès del Priorat, el seu desenvolupament i el paisatge, el principal motor que tenim ara mateix», ha insistit l’alcalde de Falset, Jordi Puxeu.
Els batlles han acordat la redacció d’una carta, que s’enllestirà en els pròxims dies. Volen manifestar així una posició de rebuig unànime contra el pas d’aquesta nova instal·lació projectada per Red Eléctrica Española (REE) que «trinxaria» el territori. Preveuen fer-la arribar al Govern per aconseguir el seu suport i «poder anar més lluny i evitar que la línia ens afecti». Puxeu ha aclarit que aquest pas és complementari a l’oposició a la línia que s’ha impulsat des de la societat civil, i que tots tenen com a objectiu la retirada del projecte.
En aquest sentit, al maig una quarantena d’entitats tarragonines es van unir en una plataforma contrària a aquesta instal·lació. La campanya ‘No a la MAT’ està impulsada per la plataforma Xarxa Sud i l’Esquerra Independentista del Camp (EIC), que en total coordinen fins a 40 organitzacions, casals i assemblees del Camp i Ebre. Preveuen presentar mocions als ajuntaments i consells comarcals afectats. La línia afectaria sis comarques en els seus més de 100 quilòmetres de recorregut -Matarranya, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès-.
El trajecte de la línia travessaria els municipis del Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta, Duesaigües, Riudecols, Alforja, l’Aleixar, Almoster, la Selva del Camp, Alcover, el Rourell, Vallmoll, la Secuita, els Garidells, Perafort i Vilallonga del Camp. Entitats ecologistes ja han alertat que el projecte trepitjaria espais protegits, com la desembocadura del riu Siurana a l’Ebre o el Priorat, una comarca amb la carta del paisatge aprovada, que ara fa front comú per evitar l’impuls d’una nova autopista elèctrica.

http://www.naciodigital.cat/delcamp/reusdiari/noticia/1619/alcaldes/priorat/acorden/redactar/manifest/contra/mat

Nota de premsa de la Plataforma, 28-06-13

Posted on 30/06/2013
La  Plataforma del Priorat valora molt positivament la primera manifestació pública dels alcaldes de la comarca de cara a fer evident l’oposició del món local a la línia de molt alta tensió (MAT) projectada per REE des d’Escatron a la Secuita.
Tal com ja hem manifestat, i es recull en el full de recollida de signatures que des del mes de maig i fins passat l’estiu s’està fent al Priorat, la postura de la Plataforma és clara:
            1.Aquesta línia no és necessària en el territori ni per l’abastament de la població ni de la indústria.
            2. No es necessita augmentar la potència instal·lada d’energia en grans centres productors, a més, ja ens sobra energia.
            3. Projectes emergents relacionats íntimament amb la qualitat del paisatge com cases rurals, productes agrícoles de qualitat, enoturisme…. es poden veure afectats.
            4. Les línies de molt alta tensió (MAT) estan sovint relacionades amb problemes amb la salut de les persones.
            5. Afectació de Parcs Naturals, espais PEIN, LIC, ZEPAS i altres espais i espècies d’alt interès natural de les nostres comarques.
            6. La única utilitat per tanta afectació del territori és l’enriquiment d’unes poques empreses.
Per tot això,  defensem:
               Una nova cultura de l’energia envers a la generació, distribució i consum d’energia local i descentralitzat, independent de les macrocorporacions, de generació propera als punts de consum amb la reducció en pèrdues en el transport que comporta  (actualment les pèrdues són d’un 70%).
Pensem que cal afavorir l’autogeneració i eliminar les traves legals per  l’autoconsum i per fi afavorir d’una vegada una nova cultura del consum responsable i eficient d’energia.
Per altra banda, valorem molt negativament les declaracions del Conseller de Territori i Sostenibilitat, S. Vila, que davant les declaracions dels alcaldes es posiciona en contra del territori (i de la sostenibilitat) argumentant una necessitat inexistent, en termes d’interessos col·lectius. Declaracions que contradieun les fetes des del seu mateix Departament declarant la autosuficiència energètica del Principat en una hipotètica independència, fetes aquesta setmana des de l’ICAEN
Des de la Plataforma anunciem també que seguirem fent actuacions, dins de la coordinadora Xarxa-sud,  per fomentar la informació, el debat i el posicionament de la gent de territori, en col·laboració amb totes les iniciatives socials i institucionals que vagin en la direcció de defensar el nostre patrimoni natural i paisatgístic i la nostra identitat territorial i optin per un model energètic al servei dels interessos reals de les comunitats.
En aquest sentit, avancem que un col·lectiu d’artistes del Priorat han decidit sumar-se a la campanya per ajudar a fer visible aquesta oposició, que a casa nostra compta amb un suport àmpliament majoritari.

El PRIORAT 28-6-13

Alcaldes i consells comarcals contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT)

Publicat per el 30 maig, 2013, a les 18:53 • A la categoria actualitat

Alta tensió_AlcoverDemà divendres a les vuit del vespre tindrà lloc al Casal popular la Bretxa d’Alcover una xerrada per presentar la campanya ‘No a la MAT’ està impulsada per la plataforma Xarxa Sud i l’Esquerra Independentista del Camp (EIC), que en total coordinen fins a 40 organitzacions, casals i assemblees del Camp i Ebre. El seu principal punt de mira són els 17 ajuntaments implicats. La Plataforma alerta del greu impacte paisatgístic en un territori on ja existeixen set línies de molt alta tensió. A part, recorda que la demarcació de Tarragona produeix el 75% de l’electricitat de tot Catalunya i sospita que el projecte pretén crear una “autopista energètica” per connectar amb l’alta tensió del nord del Principat i França. La línia afectaria sis comarques en els seus 101,10 km de recorregut -Matarranya, Terra alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès. El president de Gepec-Edc, Andreu Escolà, alerta, a més, que trepitjaria espais protegits, com la desembocadura del riu Siurana a l’Ebre o el Priorat, comarca amb la carta del paisatge aprovada. En parlen Andreu Escolà, president del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) – Xarxa Sud, Jordi Pucheu, alcalde de Falset, Eudald Roca, alcalde de La Secuita i Carlos Luz, alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta.
http://alcoveradio.cat/alcaldes-i-consells-comarcals-contra-la-linia-de-molt-alta-tensio-mat/

40 entidades, contra la línea de Muy Alta Tensión

28-05-2013

Unas 40 entidades de la demarcación se han unido en una plataforma contraria a una línea de Muy Alta Tensión (MAT). Según explicaban sus representantes, el proyecto prevé 101 kilómetros de línea de 400 kV, afectando 17 municipios deseis comarcas del Camp de Tarragona y las Terres de l’ Ebre. Por este motivo, la campaña No a la MAT está impulsada por la Xarxa Sud y la Esquerra Independentista del Camp (EIC) y su principal punto de mira son los 17 ayuntamientos implicados. «Red Eléctrica ofrece contrapartidas como si fueran golosinas, como por ejemplo cambiar torres mal situadas y esto acaba convenciendo muchos ayuntamientos, cuando estos cambios se tendrían que hacer igualmente, no como compensación de nada», lamentó ayer Damià Vernet, representante de la CUP.

http://lector.kioskoymas.com/epaper/viewer.aspx

Es presenta el moviment del Camp i Terres de l’Ebre d’acció contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT)

27/05/2013

El projecte afectaria disset poblacions i suposaria un important impacte sobre el paisatge, el turisme i la qualitat de vida

L’amenaça de l’alta tensió plana sobre les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona després que Red Eléctrica de España hagi projectat una línia d’alta tensió que ha de fragmentar de baix a dalt bona part de les comarques ebrenques i del Camp.

La campanya “No a la MAT” està impulsada per la plataforma ecologista i de defensa del territori
Xarxa Sud i l’Esquerra Independentista del Camp, que en total coordinen fins a 40 organitzacions,
casals i assemblees del Camp i les Terres de l’Ebre

Xerrades informatives programades:
Dilluns 27 de maig a 2/4 de 9 del vespre a l’Auditori Santa Llúcia de La Selva del Camp
Divendres 31 de maig a les 8 del vespre al Casal Popular La Bretxa d’Alcover
Dissabte 1 de juny a 3/4 d’una del migdia al Pallol de Reus
Divendres 7 de juny a les 8 del vespre al bar de la Cooperativa de Vallmoll
Dissabte 8 de juny a les 12 del matí al Casal de La Secuita
Dissabte 8 de juny a les 7 de la tarda a la sala d’actes d’Els Garidells
Dissabte 15 de juny a les 12 del matí a Valls (lloc per determinar)
Divendres 28 de juny a les 8 del vespre a Riudoms (lloc per determinar)
També es faran xerrades al Morell, Vilallonga del Camp i altres municipis.
Calendari actualitzat amb totes les xerrades i actes:
https://xarxasud.wordpress.com/no-a-la-mat/agenda-dactes-contra-la-mat/Xerrades informatives programades:

Contacte
Correu electrònic: xarxasud@gepec.cat

font:  http://www.gepec.cat/show_new.php?id=37

Xarxa Sud vol crear un moviment social contrari al seu desplegament (de la MAT), que agrupi tots els municipis afectats. 
May
14
 
L’alcalde anuncia reunions amb els altres municipis afectats.
Francesc Gras (Diari de Tarragona 14/05/2013)
Els veïns d’Almoster no volen sentir a parlar de l’arribada d’una línia de molt alta tensió (MAT) -400kV- que travessi el poble. Així ho van manifestar ahir en el transcurs d’una reunió en la què l’alcalde del municipi, Àngel Xifré, va exposar els detalls que en aquests moments es coneixen del projecte.
Alguns assistents a la reunió eren membres de la plataforma ecologista Xarxa Sud, que van que tenen intenció de coordinar un moviment social contrari a la línia de molt alta tensió. La seva idea és crear un fòrum de debat que inclogui tots els municipis afectats de la comarca del Baix Camp i Priorat per exigir que no s’implanti la infraestructura energètica. També demanaran reunions amb els alcaldes d’aquests municipis i el suport dels consells comarcals dels territoris per on està projectada la línia. Tant els veïns d’Almoster com els membres de la plataforma estan molt preocupats per l’impacte mediambiental que pot tenir.
En aquests moments ha finalitzat el període d’exposició públic de l’estudi sobre de l’estudi mediambiental, previ a la redacció del projecte definitiu. L’alcalde d’Almoster explicava ahir que estan recollint l’opinió dels veïns i que hi ha la voluntat d’iniciar un conjunt de reunions amb els pobles afectats per consensuar una posició comuna. Per aquest motiu, Xifré espera donar la seva valoració final més endavant, i més tenint en compte que hi ha la possibilitat que Red Eléctrica -promotora de la infraestructura- retiri la línia d’alta tensió que travessa la Urbanització Picarany si implanta la MAT. Això sí, en cas que finalment es volguessin mantenir les dues línies, l’alcalde es posicionaria fermament en contra.

http://lometeope.blogspot.com.es/2013/05/almoster-reclama-que-la-linia-de-molt.html#!/2013/05/almoster-reclama-que-la-linia-de-molt.html

ERC demana transparència, consens territorial i la reducció de l’impacte ambiental al màxim en la línia de molt alta tensió Escatron

Creu que REE ha de justificar la necessitat absoluta de construcció tenint en compte l’actual decreixement de l’economia

03/05/2013 · Redacció

Ahir dijous, 2 de maig, els càrrecs electes d’ERC convocats pel president de la Federació Regional del Camp de Tarragona i diputat al Parlament, Josep Andreu, es van reunir a l’Ajuntament de Marçà per tractar l’afectació i l’impacte de la línia de molt alta tensió, Escatrón-Aubals-La Selva-La Secuita, que tindrà sobre les comarques de Priorat, Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès.
Els càrrecs d’ERC denuncien la manca de concreció per part de la companyia Red Eléctrica Española (REE) en relació al seu traçat, i manifesten que l’impacte mediambiental sobre el territori pot tenir conseqüències irreparables. A més, creuen que REE ha de justificar amb el màxim rigor la necessitat absoluta de construcció de la nova infraestructura tenint en compte el moment actual de decreixement de l’economia.
En el cas del seu pas pel Priorat, es demana el soterrament de la línia, tal i com ja s’ha fet amb la línia MAT de Girona, ja que, si no es soterra, afectaria negativament la viabilitat econòmica de la comarca i també la candidatura de paisatge patrimoni de la humanitat davant de la UNESCO.
Des d’ERC es demana una visió global i integral de les xarxes elèctriques, actuals i futures, a nivell territorial del Camp de Tarragona sense cap afectació a nuclis urbans i espais naturals, amb total transparència i consens territorial. I en el cas concret de la Secuita, es planteja la reubicació de l’estació transformadora

Alta tensió a Tarragona

27-04-2013

La lluita contra la MAT s’estén de les comarques de Girona a les de Tarragona contra un projecte de línia de 400kV que entra a Catalunya per Batea i va fins a la Secuita

Foto: Ivan G. Costa
Diverses entitats ecologistes i socials de les comarques de Tarragona han constituït la Xarxa Ambiental dels Territoris del Sud-Xarxa Sud per lluitar contra un projecte de construcció d’una nova línia de Molta alta tensió (MAT) de 400 kV a Catalunya que afectar aquesta zona. Red Eléctrica de España (REE) és qui l’impulsa i suposa la construcció d’una estesa entre Batea (Terra Alta) fins a la Secuita (Tarragonès) on enllaçaria amb la línia procedent de Vandellòs. Els ecologistes qüestionen la necessitat del projecte i denuncien també la manca d’informació que hi ha sobre aquest tema. Una altra qüestió polèmica és que el traçat transcorre de manera paral·lela a una altra línia existent, de 220 kV, i tot i que REE diu que un cop feta la nova MAT treuran la de 220 kV, Andreu Escolà, portaveu de Xarxa Sud, afirma que «a l’expedient, això no consta enlloc».

La línia, segons el disseny de REE, comença a la localitat aragonesa d’Escatrón, amb una longitud total de 163 quilòmetres. Entra a Catalunya travessant el Matarranya i fins arribar a la Secuita té 101,5 quilòmetres de traçat «per obrir una nova ferida en els nostres paisatges si no l’aturem abans», segons la coordinadora ecologista. Afecta 26 poblacions de cinc comarques: Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès. Escolà afirma que la nova estesa elèctrica «per al territori no és gens necessària». Recorda que en aquesta zona «produïm el 70% de l’energia que es consumeix a Catalunya i només en consumim el 13%.»

Set línies d’alta tensió
A les comarques de Girona es va justificar la MAT [la línia Sentmenat-Bescanó-Baixàs] dient que era imprescindible per posar fi a les apagades que hi havia a la Costa Brava, fet que afectava negativament el turisme. Aquesta excusa a Tarragona no hi és. Escolà recorda que a les comarques tarragonines «tenim set línies d’alta tensió en paral·lel», cinc de 400 kV procedents d’Ascó i Vandellòs i dos de 220 kV, que venen de Riba-roja i els Aubals. El portaveu ecologista afirma que respecte el tracte que reben a l’Empordà «semblem dos països diferents». Tot això, afegeix, «ho decideixen a Barcelona i –referint-se a l’àrea entre Tarragona, Reus i Salou– ja quasi semblem la segona àrea metropolitana de Barcelona». No demanen que aquestes infraestructures es facin a Girona, «sinó que nosaltres volem ser com l’Empordà».

Protecció de la Unesco
La plataforma Xarxa-Sud es va constituir a finals del març passat. El referent és la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) i la lluita que va protagonitzar contra el Pla Hidrològic Nacional (PHN) del PP de José María Aznar. Escolà admet que la PDE és quasi «un moviment irrepetible» però per aconseguir-ho, «cal que la gent estimi la terra». En aquest sentit ja han començat les primeres escaramusses per a la batalla contra la MAT tarragonina. Al Priorat, per exemple, hi ha gent que ha començat a expressar la seva preocupació per aquesta línia perquè pot posar en greu perill el gran projecte de la comarca que és que, en base a la seva riquesa paisatgística, fer que sigui declarada bé protegit per la Unesco i la declari patrimoni mundial. Escolà lamenta que la majoria dels seus alcaldes «siguin tan poc decidits, i si no n’hi ha un que faci el primer pas…». El portaveu ecologista apel·la un cop més a l’exemple empordanès on fins i tot alcaldes convergents «van fer costat al moviment ciutadà».

En el manifest de Xarxa Sud s’afirma que la línia no és necessària al territori «ni per l’abastament de la població ni de la indústria». També s’afirma que «projectes emergents relacionats íntimament amb la qualitat del paisatge com cases rurals, productes agrícoles de qualitat o l’ecoturisme es poden veure afectats». A l’escrit es deixa constància de la possible afectació «en parcs naturals, espais PEIN, llocs d’importància comunitària (LIC) o àrees ZEPA de protecció d’aus… que només servirà per a l’enriquiment d’unes poques empreses a costa del territori».

Incompareixença de Red Eléctrica
Un altre element que critiquen els ecologistes és la manca d’informació sobre el projecte. Afirmen que les dades que van rebre els ajuntaments només permetien plantejar petites modificacions a base d’al·legacions puntuals i que la línia «significa una veritable autopista d’estesa de cables elèctrics suportats per torres de fins a 50 metres d’alçada –uns quinze pisos– que travesserà camps, rius i barrancs, tallarà boscos i alguns municipis la tindran a menys de 500 metres del seu nucli urbà».

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2013/04/alta_tensio_a_tarragona_35429.php

Anuncis

One thought on “Noticies

  1. you’re truly a just right webmaster. The site loading speed is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve performed a magnificent task in this subject! dfdffdbbagef

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s