Home

Les Terres del Sud de Catalunya ens tornem a enfrontar amb una nou projecte agressiu al territori, aquesta vegada es tracta d’una nova línia elèctrica aèria de 400KV per al transport d’energia, que projecta Red Electrica de España.

Des d’Escatron a l’Aragó, travessant el Matarranya i fins a la Secuita, amb una extensió de 163 km, la línia pot obrir una nova ferida als nostres paisatges si no s’atura.

La línia amb nom Escatrón- Els Aubals- La Secuïta, afecta a 5 comarques al llarg dels 101,10km de recorregut en el territori català (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonés), a més de la comarca del Matarranya de la franja.

Hi ha 26 poblacions que poden resultar afectades en cas que s’executés el projecte són Calaceit i Caseres a la franja Batea, Gandesa, Corbera d´Ebre, La Fatarella, Asco, Mora d’Ebre, Mora la Nova, García, El Masroig, Falset, Pradell de La Teixeta, Duesaigues, Riudecols, Alforja, L’Aleixar, Almoster, La Selva del Camp, Alcover, El Rourell, Vallmoll, La Secuita, Els Garidells, Perafort y Villalonga del Camp.

Per això, des de la Xarxa Ambiental dels Territoris del Sud volem informar:

1. Sobre la manca d’informació del projecte:

 Amb la prepotència de ser una infraestructura d’interès públic, els ajuntaments van ser consultats de manera que només podien fer petites modificacions mitjançant al·legacions. La població de quasi bé la totalitat dels pobles no ha estat informada.

La línia significa una veritable autopista d’estesa de cables elèctrics suportats per torres de fins a 15 pisos d’alçada (50mts) que travessarà camps, rius i barrancs, tallarà boscos i alguns municipis la tindran a escassos 500m del poble.

Per tant, aquesta nota de premsa també vol ser una alerta a la població de l’agressió que ens està planejant sobre el nostre territori d’oest a est.

2. Sobre la necessitat de la línia:

Segons dades oficials la demanda energètica de l’estat espanyol ha baixat un mínim d’un 0,8 anual des del 2008 i un 1.7% en el 2012, en canvi, la potència generadora va augmentar un 2.3% el 2012 a nivell estatal.

Per novè any consecutiu, l’estat espanyol ha exportat electricitat, l’any 2012, va exportar 18,857 Gwh i va importar 7.427 Gwh, que fa un balanç exportador de  11.430 Gwh, un 87,7% més que l’any  passat.

Durant el 2012 s’han posat en marxa més de 850 km de noves línies, a aquestes els hi haurem de sumar els 163 km que pretén construir en aquest projecte per a vendre electricitat.

Entre Les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona es produeix el 70% de tota la electricitat que es genera a Catalunya, el consum  de les nostres terres es redueix al 13 % del total. Amb la construcció d’aquesta línia s’obre la porta a nous projectes eòlics en les nostres comarques, noves tèrmiques i infraestructures generadores d’electricitat que faran el desequilibri territorial encara més gran.

Per les nostres terres existeixen ja 7 línies de molt alta tensió de 400kv, 5 procedents d’Ascó i Vandellós i 2 de 220 KV de Riba Roja i els Aubals, per tant hi ha suficient infraestructura per a evacuar suficientment energia.

Aquesta línia la necessiten per a transportar energia a milers de quilòmetres lluny i que no es produeixin tantes pèrdues i poder-ne vendre cada vegada més. Els beneficiats: les mateixes grans companyies que l’estat autoritza a pujar-nos el rebut de la llum.

 Així doncs, des de Xarxa Sud ens oposem a la construcció d’aquesta monstruosa línia de molt alta tensió. Com a Xarxa d’entitats i plataformes que aglutina molta representació dels nostres pobles, denunciem:

 1. Aquesta línia no és necessària en el territori ni per l’abastament de la població ni de la indústria.
 2. No es necessita augmentar la potència instal·lada d’energia en grans centres productors, a més, ja ens sobra energia.
 3. Projectes emergents relacionats íntimament amb la qualitat del paisatge com cases rurals, productes agrícoles de qualitat, enoturisme…. es poden veure afectats.
 4. Les línies de molt alta tensió estan sovint relacionades amb problemes de la salut de les persones.
 5. Afectació de Parcs Naturals, espais PEIN, LIC’s, ZEPAS i altres espais i espècies d’alt interès natural de les nostres comarques.
 6. La única utilitat per tanta afectació del territori és l’enriquiment d’unes poques empreses.

 I defensem:

Una nova cultura de l’energia envers a la generació, distribució i consum d’energia local i descentralitzat, independent de les macrocorporacions, de generació propera als punts de consum amb la reducció en pèrdues en el transport que comporta (actualment les pèrdues des del punt de producció fins a la bombeta de casa són de fins un 70%).

Pensem que cal afavorir l’auto-generació i eliminar les traves legals per  l’autoconsum i per fi afavorir d’una vegada una nova cultura del consum responsable i eficient d’energia.

Instem als Ajuntaments i Consells Comarcals afectats pel pas de la línia i als altres que de manera solidària s’hi puguin adherir a signar una moció per aturar la Linia de 400KV d’Escatron- Els Aubals- La Secuïta.

Esperem que la població i els governs locals i els ajuntaments siguin sensibles a aquesta barbaritat que a més a més limita i dificulta projectes més adients en les terres de l’interior. Defensar el territori de projectes que no l’afavoreixen sinó que el perjudiquen i l’hipotequen per sempre per a benefici d’uns pocs i a més posen en entredit els nostres valors patrimonials, és el nostre dret  i també el nostre deure, com a població que l’habita i com a administracions locals que el gestionen.

Xarxa Sud es posa a disposició de tot aquell que vulgui més informació i/o col·laboració.

No a la nova MAT!

 Xarxa Ambiental dels Territoris del Sud ( XARXA SUD), 21 de març de 2013

Anuncis

2 thoughts on “Comunicat de premsa de la Xarxa-Sud contra la MAT

  • A la Secuita volen construir la subestació elèctrica final de linia, per transformar la tensió a 220kv, 132kv o 110k, i evacuar per les linies existents l’electricitat que arribi per la nova linia de 400kv.

   Tot plegat és una infraestructura molt contundent. El territori es mereix com a mínim importants compensacions ambientals, com soterrar o eliminar les linies que ja travessen indiscriminadament els territoris entre el Tarragonès i l’Alt Camp.

   ambientals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s